Basilicum - Verstegen Algemeen

Basilicum

Basilicum behoort tot de muntfamilie en is een kruid waarvan in de keuken alleen de bladeren worden gebruikt. Basilicum groeit aan een plant die ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed wordt. De stengels van de plant zijn harig en de blaadjes zijn groot, (licht) gekarteld, ovaal puntig en ze hebben een frisse, helder groene kleur. De blaadjes kunnen een lengte bereiken van 7 cm. De basilicum plant bloeit in de nazomer met kleine witachtige bloemetjes.

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat kruiden en specerijen helpen om het zout- en suikergehalte in je gerecht te verlagen? Dit en meer leuke tips vertelt onze picolier!

Herkomst van basilicum

Afhankelijk van het land van herkomst zijn de bladeren groen of grijsachtig. De geur van rozemarijn is intens, sterk aromatisch, dennen, kamfer- en eucalyptusachtig, wat karakteristiek is voor rozemarijn. De smaak van rozemarijn is zeer aromatisch en heeft een bittere, scherpe smaak die eveneens karakteristiek is voor dit kruid. Als de plant volgroeid is, heeft het de meest optimale kwaliteit.

Geur en smaak van basilicum

Over het algemeen heeft basilicum een kruidige smaak met een zoet aroma. De typische smaak van basilicum is lichtzurig en laurierachtig met een licht peperige achtergrond. Kenmerkend voor basilicum is de geur die vergelijkbaar is met kruidnagel en anijs. De groeiomstandigheden en de fase van de oogst hebben invloed op de geur en smaak van basilicum. Jonge blaadjes bevatten over het algemeen meer smaak dan oude volgroeide blaadjes. Het volgroeide blad is rijker aan dragon en kruidnagelnuances, de jongere blaadjes hebben eerder iets weg van eucalyptus. In verse vorm heeft dit kruid de meeste smaak.

Basilicum in de keuken

Basilicum wordt veel gebruikt in de Italiaanse en Aziatische keuken. In de Italiaanse pesto alla Genovese is basilicum het hoofdbestanddeel en in de Napolitaanse Caprese salade speelt dit verse kruid een belangrijke rol. In gedroogde vorm is basilicum een belangrijk bestanddeel van de Italiaanse kruidenmix. In de Aziatische keuken vind je basilicum terug in curries of pittige roerbakgerechten.

Meer recepten