Agroforestry - Verstegen Algemeen

Agroforestry

Agroforestry is een duurzaam landbouwsysteem dat officieel ‘regenerative agroforestry’ heet. Met dit systeem nemen verschillende gewassen op hetzelfde stuk grond CO2 op uit de lucht. Naast de CO2-opname levert deze landbouwmethode ook meer biodiversiteit, hogere rendementen voor boeren, gezondere planten, betere oogstkwaliteit en betere bodemgesteldheid op.

Waarom agroforestry?

Verstegen wil de wereld beter achterlaten voor de volgende generatie. Zij wil dit doen door de landbouw productiviteit te verhogen, biodiversiteit te versterken en klimaatverandering tegen te gaan.

Toepassing van agroforestry

Agroforestry wordt toegepast door verschillende gewassen in meerdere lagen te planten. De onderste laag zijn groenten en kruiden, zoals gember en kurkuma. De middelste laag bestaat uit struiken met specerijen, zoals witte peper, bessen en vruchten. De bovenste laag bestaat uit bomen met onder andere fruit en noten. Hierdoor zijn pesticiden en meststoffen overbodig en hier wordt dus geen gebruik van gemaakt. Ook draagt het bij aan CO2-opname uit de lucht.

Agroforestry in...

Indonesië: Voedselbossen met witte peper, gember en kurkuma
West-Sumatra: Voedselbossen met koffie en kaneel
India: Voedselbossen met chili's en kurkuma
Costa Rica: Voedselbossen met vanille, cacao en palmolie

Witte peper in Bangka

Bangka is een eiland in Indonesië, tussen Sumatra en Borneo. De heuvels achter de havenplaats Muntok hebben het ideale klimaat voor de productie van witte peper: het culinaire zusje van de zwarte peper. Niet voor niets komt de witte peper oorspronkelijk daar vandaan. Achter de heuvels begint het duurzame productieproces al. We werken samen met een vaste groep boeren die door middel van agroforestry peper voor ons telen.

Lees meer
Kaneel in West-Sumatra

Voor het Gula Gula project in West-Sumatra is een groot stuk land aangekocht waar volgens een uitgebreid agroforestry programma wordt gewerkt. Er groeien koffieplanten en kaneelbomen in de verschillende lagen.

Meer weten over onze duurzaamheidsambities?